Despre Orizonturi roșii – o scurtă privire

Despre cartea lui Pacepa
Ieri, am început să lecturez volumul „Orizonturi Roșii”, volumul care l-a făcut pe Mihai Pacepa unul dintre cei mai vânați oameni dar și mai urâți de către cuplul iubit la finele anilor 80. Având două condamnări la moarte în contumacie plus altele venite din Libia sau Palestina, Pacepa nici acum nu se poate bucura de o vizibilă simpatie în Guvernul Romîniei…condamnarea sa la moarte a fost anulată abia în 1999, iar în 2004 și-a reprimit gradul de general .
În „Orizonturi Roșii”, cantitatea de informații și date absolut compromițătoare la adresa prea iubitului cuplu este copleșitoare…citind de-a dreptul stupefiat cartea, am înțeles de ce marii politologi ai României și nu numai îl numesc pe Ceaușescu un perfid mai mare decât predecesorul său. Mai departe, am aflat de ce renumitul politolog, V. Tismăneanu o aseamănă pe Elena cu teribila Nexhmije Hoxha . Este interesant să afli implicarea lui Niculae dar și a Elenei în cele mai obscure afaceri, de la reglementări asupra cadourilor care urmau a fi primite de Elena în vizitele în străinătate până la comerțul cu arme sau chiar droguri al României. Visul măreț al lui Ceaușescu de a primi Premiul Nobel pentru pace a fost unul arzător, acesta implicându-se în conflictele dintre Palestina și Israel, sperând să treacă în fața lui Jimmy Carter ca „mediatorul de pace” din Orientul Mijlociu, un laureat superior lui H. Kissinger, cel pe care Elena îl numea un prost…
De altfel, Elena Ceaușescu a fost răul suprem al R.P.S. România în acea perioadă. Fiind caracterizată de ură, crasă prostie, fațadă, mândrie și feblețe feminină grotească (chiar Pacepa remarcă acest lucru), Elena avea întotdeauna pretenția ca în orice delegație în care ar fi participat atât cuplul prezidențial cât și miniștrii aleși, cadourile primite dar și micile atenții să valoreze cât de mult posibil…de asemenea, Elena devenea paranoică atunci când dorințele ei nu erau urmate cu sfințenie. În viața fiicei sale, (Zoia) a intervenit brusc, vrând să trimită un prieten îndrăgit de al acesteia în Guineea (probabil Ecuatorială), unde acesta să dispară fie grație unui accident de mașină, fie unei maladii.
De altfel, cartea lui Pacepa este interesantă de citit pentru a afla mai multe despre „băiatul playboy” de la curtea dinastică, Nicu Ceaușescu. În urma unei petreceri, Nicu, clătinându-se vizibil de băutură, a „ condimentat” un platou de stridii, urinând pe ele, apoi el însuși servindu-i pe cei prezenți cu minunata invenție a sa. Bineînțeles că petrecerea respectivă nu se putea termina decât cu un alt viol comis de iubitul fiu prezidențial, devenit după Congresul al XII-lea dacă nu mă înșel mare membru în Comitetul Executiv al PCR și bineînțeles prim-secretar al Comitetului Județean de Partid Sibiu… de altfel, Nicu a dat dovadă de „bărbăție” (după cuvintele lui Pacepa) la 14 ani, comițând primul său viol (asupra unei colege de școală)..alte două crime ale acestuia, provocate la volan (una accidentând mortal o tânără pe o trecere de pietoni din București, iar alta după ce a intrat cu mașina într-un copac, rezultând moartea unui bodyguard de al său) au fost bineînțeles atent mușamalizate. Mare amator de whiskey, petreceri și femei, Nicu nu semăna tatălui său care se cam ferea de mediile zgomotoase, în totală contradicție din nou cu predecesorul său, Gh. Dej care era un adevărat maestru al petrecerilor de curte.
Nu este greu de imaginat modul în care SUA a privit România după anul 1978 (anul în care Pacepa a cerut azil politic la Washington). Informațiile primite de la fostul general au fost substanțiale pentru lumea occidentală pentru a realiza faptul că Niculae Ceaușescu nu era altceva decât un arivist paranoia , total diferit de omul de la mijlocul anilor 70. Pe măsură ce parcurgi paginile cărții, intri în cele mai umbroase colțuri dinastice ale familiei Ceaușescu, volumul fiind conceput ca un adevărat „roman polițist” ce se recomandă a fi citit de către absolut oricine (mai ales de către cei cu o pregătire intelectuală).

Orizonturi Roșii- Humanitas

Ion Mihai Pacepa-Orizonturi Roșii (Humanitas)

Reclame

Despre Nita Andrei
student, fac. de geografie...

Dorești să adaugi ceva?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: