Sunt eBook-reader-ele „gadgeturi” de fițe sau nu?

Sunt ebookurie „gadgeturi” de fițe sau nu?

(am să scriu pe larg)

Acum 3 luni am achiziționat un eBook Amazon Kindle dintr-un magazin on-line…fiind vorba despre un magazin de calitate, am să-mi permit să-i fac și reclamă.  Site-ul de pe care am luat dispozitiviul este www.cel.ro iar showroomul cred că poartă același nume (localizat în București dacă nu mă înșel).

Am făcut comanda de pe cel.ro deoarece am văzut că prețurile sunt în general mai scăzute decât de pe alte site de concurență (de ex emag.ro). În cazul meu a fost o diferență de 60 de lei, deci cred eu că merită). Al doilea mare avantaj a fost punctualitatea serviciilor. Am făcut comanda din Iași cred că pe la ora 16, iar a doua zi la ora 11, ebookul era deja la mine acasă (un drum de 400 de km 16 ore cred eu că e ceva în România). So, nerăbdător să văd „drăcăria” în funcțiune, am deschis cutia și primul lucru pe care l-am văzut, a fost o chestie subțire cât coperta cartonată a unei cărți în sine (lucru plăcut de vreme ce alte modele produse de firme concurente erau mai „groase”). Alt lucru pe care l-am remarcat imediat la el a fost ușurința cu care îl puteai ține în mână (ergonomia e o calitate extrem de importantă în cazul gadget-urilor). Ca să vă fac o idee, nu am reușit în 3 luni de zile să-l scap o singură dată din mână, în cazul în care recunosc, zeci de lucruri și-au dat sfârșitul în mâinile mele datorită gravitației. Și ca să fiu și mai sincer, e mult mai comod decât majoritatea cărților pe care le-am citit la viața mea în formatul clasic. Pentru mine, cele mai comode cărți erau cele din vechea colecție BPT, deoarece mărimea lor permitea o întreagă gamă de scamatorii (le țineai într-o singură mână cu doar 3 degete, le azvârleai pe pat și cădeau într-o singură bucată, le cărai și într-un buzunar de blugi, etc). În schimb, formatul actual la unele edituri (Humanitas, Polirom, etc) nu permite un citit foarte comfortabil.

 A doua calitate remarcată a fost mărimea ecranului (în condițiile în care kindle-ul meu e un model cu tastatură qwerty). Poți citi liniștit o carte fără să apeși prea mult butonul de derulare (în condițiile în care folosești un front al caracterelor decent). Greutatea am estimat-o asemănătoare cu a unui telefon obișnuit ( hai să spunem un smartphone- câteva grame în plus ).

Ca majoritatea dispozitivelor de acest gen, kindle-ul vine cu acumulatorul pre- încărcat. Spre deosebire de vechile generații de modele de telefoane mobile de ex, acumulatoarele actuale nu mai au nevoie de o formatare în prealabil a bateriei. Avantajul? le încarci când vrei, le scoți când vrei, etc iar chestia asta e foarte bună în condițiile în care majoritatea timpului încarci kindle-ul prin cablul de date (ai și posibilitatea prizei printr-un adaptor foarte simplu, inclus în pachet de către cei de la cel.ro).

Având deja câteva cărți pe memoria dispozitivului, am făcut o simulare superficială a unei prime lecturi. Prima surpriză foarte plăcută în materie de lectură a fost prezența unui dicționar extrem de amplu explicativ (bineînțeles în limba engleză). De exemplu, dacă ai un roman în limba engleză și dai la un momentdat peste un cuvânt pe care nu  îl înțelegi, pur și simplu muți cursorul în fața cuvântului respectiv și în topul ecranului (sau  în dreptul la footnote) îți apare explicația termenului respectiv (exact cum o găsești într-un DEX banal la noi) cu sinomine,  cu tot. Surpriza a fost că a mers și la termeni precum denumiri de orașe sau cartiere ( de ex Manhattan). Ok, deci un punct bun în plus!

Conectivitatea modelului meu este prin 3G…asta nu neapărat prezintă un avantaj extrem de mare față de modele clasice cu Wi-Fi. Viteza este bineînțele superioară, iar în cazul în care downloadezi o carte de pe amazon.com, probabil timpul de a aprinde o țigară este mai îndelugat decât cel al downlodului prin 3G. Problema 3G-ului în România nu prea mai este o …problemă…acest tip de conectivitate este prezent cam peste tot (și în mediile rurale mai îndepărtate), deci te poți folosi foarte bine de ea.

Browserul Kindle-ului, nu ridică mari pretenții. În primul rând, este o aplicație experimentală fără posibilitatea de a reda videoclipuri sau aplicații Java. Totuși, asta nu înseamnă că nu ai o serie de chstii utile (și de bun gust în același timp) precum bookmarkuri sau history. Până la urmă, mai puține aplicații – mai multă autonomie a bateriei și bineînțeles un timp de răspuns mai rapid în cadrul aplicațiilor.

Revenind la internet. Amazon îți oferă navigarea gratuită în cazul unor website-uri de genul wikipedia.com (sau pe oricare alt domeniu), google.com sau amazon.com, facebook.com, twitter.com, yahoo.com și probabil și altele. Din câte știu eu, este o restricție în cazul altor website-uri, însă sincer să fiu nu am încercat decât pe cele menționate mai sus și toate au mers fără nicio problemă. Utilitatea 3G-ului aici este pozitivă, deoarece viteza de navigare este net superioară modelelor cu Wi-Fi tradițional. În majoritatea cazurilor, prețul modelelor cu 3G este în medie mai mare cu ..30-40 $ însă aici mai depind o serie de alți factori (memoria, dimensiunea ecranului, etc). Totuși, în cazul în care ții 3G-ul deschis în majoritatea timpului, autonomia bateriei scade, în principiu de la 3 săptămâni de autonomie (în condițiile unui citit de câte 3-4 ore zilnic) cu 3G-ul oprit, la 7-8 zile în aceleași condiții de folosință, dar cu 3G-ul pornit.

A doua aplicație experimentală este prezența unui player audio. Bineînțeles, nu trebuie să vă așteptați la prezența unor utilități de genul editării tagurilor, a modificării canalelor audio, etc. Totuși, surpriza constă în calitate sunetului și a puterii. Ca să fiu sincer cu voi, sunetul are o calitate excepțională pentru un dispozitiv care a fost gândit să redea audiobook-uri doar (fără pretenții de a reda arii din Vivaldi sau Stravinski). Numărul decibelilor rezultați din cele 2 mini-difuzoare este mai mult decât modest pentru a anima atmosfera la un grătar, iar calitatea sunetului te duce cu gândul la modelele de telefoane Sony Walkman. „Highway to Hell ” de exemplu, redată de Kindle-ul personal m-a dus cu gândul la concertul din 16 mai 2010 și nu la problemele audio anterioare, prezumtiv existente. Deci, încă o chestie bună.

Altă treabă bună este prezența unei utilități „text-to-speech”. Până acum nu am fost curios să văd cum sună în realitate, dar ea este utilă în cazul unei seri obositoare, în care letargia este atât de mare încât îți pui propriul Kindle să citească cu voce tare pentru tine, același text pe care l-ai citi tu în cazul unei alte prezențe de spirit (bineînțeles, aplicația este valabilă și decentă în cazul unui text în limba engleză). O chestie bună, deoarece pe lângă scopul nativ, poți învăța pronunția mai corectă a unor cuvinte în limba engleză.

Acum să spunem câteva cuvinte despre experiența cititului în sine. Multă lume este reticentă la astfel de dispozitive, spunând că experiența cititului autentic, cu 400 de file în mână nu se compară cu a ține în mână o bucată de plastic. Este ok și acest punct de vedere. Însă ca să fiu din nou sincer, sporul pentru lectură mi-a crescut considerabil comparativ cu perioada în care nu aveam modelul acesta. Nu cred că aș fi citit prea curând volumele de război în engleză pe care le aveam în HDD-ul laptopului. De asemenea, nu s-a mai întâmplat de multă vreme pentru mine să termin o carte de 250 de pagini să spunem într-o singură zi. Kindle-ul s-a gândit și la asta, ori în cazul în care nu cumva există un spiriduș acolo în carcasa lui, care te forțează să citești, pot trage concluzia că prezența unui dispozitiv de acest gen INCITĂ la citit!

Al doilea aspect care nu multă lume îl știe, este calitatea cititului de pe un astfel de dispozitiv. Ecranul E Ink-Pearl nu permite reflexia soarelui, astfel încât poți citi fără probleme și într-o zi caniculară de iulie, lângă valurile mării. Totuși, o chestie frustrantă este că în cazul soarelui puternic, reflexia cauzată de  culoarea dispozitivului (alb în cazul personal), deranjează un pic totuși, deci recomand folosirea unei perechi de ochelari de soare (asta dacă dorești lectură și bronz în același timp). În plus, comparativ cu un ecran led/lcd, ecranul E Ink Pearl este conceput pentru lecturi îndelungate care să nu slăbească sau să obosească vederea de a lungul timpului. Cu alte cuvinte, nu există nicio diferență între o pagină de carte normală și acest tip de ecran. Studii recente au arătat că folosirea unui dispozitiv cu ecran led/lcd înainte de somn, duce la un somn agitat și foarte obositor. Sunt pe deplin de acord cu această afirmație!

Câteva cuvinte despre formatele acceptate; formatul nativ pentru kindle este .mobi (mai exact azw sau azw3 pentru modelele mai noi). Acest format permite mărirea frontului în cazul unei lecturi pe kindle, comparativ cu PDF-ul, care nu permite decât mărirea paginii în sine (un fel de zoom față de posibilitatea de a mări fiecare caracter ca în cazul formatului .mobi). Problema se rezolvă relativ simplu, prin prezența în calculator a unui program de conversie (majoritatea lor sunt gratuite de altfel). Cel mai complex în acest caz este Calibre Library, un soft care permite mai mult decât conversia în diferite formate (este un fel de mediatecă a ebookurilor). Totuși, atunci când vorbim de conversie, apar primele probleme la majoritatea eBook reader-elor.

Dacă ai un PDF pe care plănuiești să-l transformi în .mobi, vei avea unele surprize la așezarea în pagină a documentului pe dispozitivul Kindle. Ca să fiu mai exact, noul format va respecta limitele de rânduri existente în formatul inițial PDF, deci nu se va preta pe rândurile impuse de Kindle. Asta va duce la o lectură frustrantă, deoarece vei găsi în cadrul documentului rânduri goale, paragrafe incorect așezate sau limite de text așezate aberant. Softul Calibre oferă o mică posibilitate de a corecta aceste dezavantaje, însă ele persistă chiar și după ce faci o treabă de programator inițial. Mai există posibilitatea procesării euristice, însă la fel cu sună, e prea complicată și nu am găsit nici cheful de încerca să-i descopăr utilitatea. Problema convertirii unui PDF în format .mobi devine de a dreptul catastrofală în cazul în care ai o carte științifică să presupunem, cu text în două coloane, note de subsol, tabele, imagini, etc. Rezultatul e descris de mine într-un mod ortodox și anume o „maioneză” de caractere, propoziții și fraze fără înțeles. Deci nu recomand conversia dintr-un fișier PDF în .mobi a Bibliei de exemplu. Sau dacă plănuiești să folosești Kindle-ul pe post de paraclisier sau ceaslov, de asemenea te vei confrunta cu această problemă- a poziționării paragrafelor pe două coloane. Totuși, există o soluție care dă rezultate decente și anume să folosești un editor de PDF-uri care să permită decuparea spațiului gol rezultat în urma spațierii în pagină și astfel, să citești documentul în PDF pe Kindle.

Mai există posibilitatea conversiei de fișiere via amazon.com. Poți trimite documentul dorit direct de pe Kindle-ul tău la o adresă de amazon (după ce în prealabil ai cont) și în câteva minute, documentul îți va fi returnat în formatul respectiv. Totuși, așa cum am spus mai sus, nu cred că Biblia cu spațierea paragrafelor originală (pe două coloane sau chiar mai multe și cu tot felul de notițe) ar mulțumi un bun creștin chiar și prin intermediul amazon.com. De aceea, cred eu că soluția este să decupezi marginile goale inutile din cadrul PDF-ului și să-l uploadezi așa cum este pe Kindle-ul tău. Acest inconvenient cred eu că va reprezenta și sfârșitul acestui format (PDF), care are extrem de puține opțiuni în ceea ce privește editarea.

Ce ar mai fi de spus?…formatele pe care le acceptă majoritatea dispozitivelor Kindle sunt JPEG, PDF, TXT, DOC, EPUB și bineînțeles cele legate de MOBI (AZW de exemplu). Unele Kindle-uri mai au și prezența unor codecuri pentru MPEG-2 Audio Layer III (banalul mp3). Asta duce și la prezența unor mufe Jack de 3,5 mm la unele Kindle-uri. Pachetul conține cablul de date, instrucțiunile, bineînțeles, Kindle-ul în sine și în funcție de dorința fiecărui comerciant – o husă sau adaptorul pentru prize. Ușurința în a utiliza Kindle este foarte apreciată de mulți, deoarece nu vei pierde timpul având palmele pline de sudoare încercând să găsești rostul unor aplicații/butoane. Până și cartea de instrucțiuni, nu cuprinde altceva decât acordul de a utiliza dispozitivul Amazon Kindle și câteva chestii banale în legătură cu încărcarea acumulatorului. Alte instrucțiuni privind păstrarea corectă a Kindle-ului nu mai sunt pomenite (cum sunt de exemplu menționate la toate telefoanele mobile). Este lesne de înțeles că nu se recomandă păstrarea dispozitivului în frigider, cuptor de microunde sau folosirea subacvatică. Totul este conceput într-un design minimalist și decent în același timp, totul pentru a mulțumi atât calitatea cât și costurile. În rest, Kindle-ul oferă posibilitatea folosirii în multitasking a unor aplicații (poți naviga pe net și asculta muzică în același timp, sau să citești și să asculți muzică în același timp). Poți citi și scrie decent un e-mail șefului companiei la care lucrezi, în cazul în care să spunem, ești ocupat cu păzitul oilor pe un câmp pustiu și din lipsă de spațiu sau timp, nu ai mai avut posibilitatea de a căra tableta sau laptopul cu tine. Deci Kindle s-a gândit și la acest tip de utilizatori. Poți scrie notițe, sau de ce nu, chiar un mic jurnal (bineînțeles, dacă vrei să folosești Kindle-ul pentru acest scop, recomand achiziționarea unei variante cu tastatură QWERTY). Prezența reclamelor nu afectează sub nicio formă utilizatorul de Kindle. Personal, eu nici acum nu știu dacă am versiunea cu reclame sau nu. Singurele reclame care apar, sunt cele din perioada de stand-by a dispozitivului (atunci când oricum nu-l folosești și care fac referire bineînțeles la noile apariții de ebook-uri prin magazinul on-line Amazon). Deci nu vei avea surpriza de a găsi reclame la aragaze, mașini de spălat și etc, ci doar la ceea ce Kindle-ul știe să uzeze din plin: lectura. Alte chestiuni pe care ar trebuie să le menționez sunt cele legate de folosirea lui. Cu siguranță, achiziționarea unui Kindle nu va avea rolul de a „ilumina” brusc mintea unui om și de-al aduce pe calea lecturii. De aceea, cei care plănuiesc să cumpere un eBook Reader pentru a fi în pas cu trandul, vor uita de el rapid. Totodată, un eBook Reader nu trebuie confundat cu o tabletă. eBook Reader-ul are o calitate pe care nicio tabletă nu o are și anume posibilitatea lecturilor îndelungate fără nicio piedică legată de oboseala ochilor, autonomia bateriei sau prezența unor task-uri care să-ți distragă atenția. Pentru cei care doresc messenger, ascultarea de muzică, citirea presei și prezența în același timp pe un site de socializare, le recomand călduros achiziționarea unui laptop sau a unei tablete. Personal, prețul plătit pentru acest model de Kindle a fost destul de apropiat pentru a cumpăra o tabletă decentă (700 de lei), însă sub nicio formă nu regret alegerea făcută! Cred că oricine care are o dorință mare de a cunoaște cât mai multe de pe baza lecturilor va avea în final o „gratitudine” pentru acest dispozitiv. Sună pompos dar chiar așa este!

În final, îmi aduc întreaga apreciere pentru Amazon Kindle și pentru CEL.RO. Cu siguranță, voi lua în calcul achiziționarea altor produse on-line pe viitor de pe acest site; după cum spuneam, promptitudinea, prezența accesoriilor suplimentare în pachet și seriozitatea de care au dat dovadă, reprezintă un atuu în plus pentru cei care fac unele cumpărături on-line.

 

 

 

 

Reclame

Despre Nita Andrei
student, fac. de geografie...

Dorești să adaugi ceva?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: