Spec Ops & No Easy Day de Mark Owen part.I

Pe 2 mai 2011, în jurul orei 01:00 locale, după mai bine de 15 ani de căutări, Osama bin Laden (liderul Al-Qaeda) este ucis într-o operațiune a forțelor speciale americane în Pakistan, Abbottabad, un orășel nu departe de granița de est cu Afganistanul. În aceeași zi, majoritatea cotidianelor din întreaga lume, ofereau pe prima pagină primele aspecte neoficiale ale misiunii, bineînțeles cu diferite speculații.

Nu după mult timp (câteva zile de fapt), apar primele informații în presă despre grupul însărcinat cu efectuarea misiunii: un grup secret, obscur, ținut voit în umbră de către Pentagon și anume Seal Team Six.

Naval Special Warfare Development Group – Grupul de Aplicații Speciale de Război al Marinei (sau cu numele mai atractiv în mass-media de ”Seal Team Six”), este o unitate a forțelor speciale americane din US Navy, specializată în anti-terorism și război de gherilă plus misiuni cu un grad major de risc și dificultate. Această unitate este de fapt poate cea mai bună în executarea de misiuni speciale din întreaga lume, deoarece aici își are loc un personal deosebit și extrem de adaptat în condițiile cele mai dure și austere de luptă. Poate toată lumea a auzit de ”Navy Seals”, deoarece aceștia constituiau un punct favorit al filmelor de la Hollywood în materie de forțe speciale, fiind folosiți în filme ce aveau ca temă teroriști sau luări de ostateci. Nu așa stă însă treaba și cu acest Team Six.

Acronimul de US Navy SEALs vine de la United States Navy Sea Air and Land (ocean, aer și uscat) ceea ce se referă la domeniul de operațiuni (infiltrații sau exfiltrații pe calea aerului, a uscatului sau a apei) al acestui grup. A fost format la începutul anilor 60, la sugestia președintelui de atunci, J.F.Kennedy, cu scopul de a contracara tactica de gherilă folosită de armata nord-vietnameză în conflictul din Vietnam. La fel ca alte grupuri ale forțelor speciale (precum Army Special Forces – Green Berets), Navy Seals sunt antrenați pentru situații de război speciale (cum ar fi războiul de gherilă, lupte urbane, aplicații antiteroriste, colectare de informații prin misiuni de recunoaștere cu grad înalt de pericol și alte operațiuni clandestine, nerecunoscute de către stat). Pentru a deveni un ”Navy SEAL”, condițiile sunt extrem de dure. Candidații trebuie să provină din unități ale marinei (de exemplu US Marine Corps), unde doar cei mai bine antrenați soldați pot participa la programul de instruire și acceptare. Acest program durează de regulă mai bine de un an, după care, doar cei care reușesc să treacă cu calificative ridicate toate probele, primesc tridentul auriu (simbolul Navy SEALs). Ca să vă faceți o idee despre duritatea acestui program ( prescurtat BUD/S), în a VII-a săptămână de instrucție, candidații trebuie să treacă prin așa numita ”săptămână a iadului”, 5 zile în care aceștia trebuie să îndeplinească un antrenament extrem de auster, ce îi împinge pe mulți la delir și crize grave ale organismului, momente în care corpul uman încetează pur și simplu să mai funcționeze. Se doarme doar 3-4 ore pe noapte, iar în celălalte 20 de ore rămase, se fac antrenamente fizice ce au menirea de a epuiza total resursele musculare și nu numai; în tot acest timp, candidații sunt supuși la situații extrem de stresante și tensionante, situații în care majoritatea dintre noi am ceda (în aceste 5 zile, candidații parcurg pe jos, o distanță mai mare de 300 de kilometri, cu rucsaci în spate ce depășesc 20 de kilograme). Doar 20-30 % dintre cei care se înscriu în program inițial, reușesc să treacă cu bine de toate probele impuse de BUD/S. După acest program, urmează instrucția propriu-zisă pentru a deveni un operator al Navy SEALs, perioadă  acesta este antrenat în explozibili, parașutism, manevre subacvatice, tehnici de infiltrație/exfiltrație, etc.

Situația stă diferit totuși în cadrul grupului Team Six. Acest grup este sub comanda JSOC (Joint Special Operations Command), sub ierarhia Pentagonului și direct a președintelui SUA. Acest grup efectuează misiuni asemănătoare cu cele ale CIA-ului și anume misiuni clandestine (așa numitele black operations), în spatele liniilor inamice, operând departe de ochii publicului sau al presei. Majoritatea operațiunilor sunt secrete de stat, însemnând aici salvarea de ostateci, situații excepționale (de exemplu, pericole majore la siguranța statului – cum sunt atentatele armate sau chiar amenințările nucleare), asasinate sau capturări de lideri importanți din grupări teroriste sau chiar mafiote.

Operator al NSWDG

Operator al NSWDG

Pentru a deveni un membru al acestui grup, trebuie să fii într-o echipă Navy SEALs de cel puțin 5-6 ani, timp în care trebuie si fi executat deja misiuni importante în care ai dat dovadă de curaj și responsabilitate. Nu întămplător, majoritatea canditaților au în jur de 30 de ani atunci când intră în acest grup. Odată acceptat în programul de selecție (care este unul foarte dur, o nouă ”reeditare” a BUD/S, dar de o severitate mult mai ridicată), candidații fac un alt program de stagiatură de 9 luni (perioadă numită Green Team) în care sunt antrenați într-un alt mod, cuprinzând aici situații de luptă de complexitate majoră, antrenamente pentru salvări de ostateci, operațiuni clandestine de spionaj, de protecție a VIP-urilor, etc. Ca o idee, acești luptători se antrenează cu cele mai bune unități ale forțelor speciale din toată lumea, în toate mediile geografice posibile – ghețari, deșert, junglă, tundră, etc. În pare parte a timpului, aceștia poartă haine civile, iar în cazul operațiunilor, au uniforme și un echipament tactic special, ce îi diferențiază de trupele militare convenționale. În plus, standardele militare asupra aspectului fizic, nu sunt valabile pentru ei, majoritatea acestora arătând ca niște adevărați vikingi sau motocicliști.

Operatori din NSWDG (team 6)

Operatori din NSWDG (team 6)

În Afganistan și Irak, cu luni înainte de începutul propriu-zis al operațiunilor militare, acest grup, împreună cu alte elemente din JSOC (precum Combat Aplications Group – mai bine cunoscut sub numele de Delta Force) au acționat ca grupuri avantgardiste, ocupându-se de colectarea informațiilor și implicit pregătirea invaziei de către trupele regulare ale marinei sau armatei SUA.

NSWDG (team 6)- în operațiunea de lichidare a lui Osama bin Laden (imagine din filmul Zero Dark Thirty)

NSWDG (team 6)- în operațiunea de lichidare a lui Osama bin Laden (imagine din filmul Zero Dark Thirty)

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KDF5m-vZ0_8#!

Reclame

Despre Nita Andrei
student, fac. de geografie...

One Response to Spec Ops & No Easy Day de Mark Owen part.I

  1. Nita Andrei says:

    NOTE : the pictures I used are from various websites all over the internet. I am not claiming the responsability for them and also, I didn`t break the rules of PERSEC by publishing them 🙂

Dorești să adaugi ceva?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: