Spec ops & No Easy Day de Mark Owen part. II

După operațiunea ”Neptune Spear”, presa americană a început să-și îndrepte atenția tot mai mult asupra bazei navale din statul Virginia, centrul de operațiuni al DEVGRU. O campanie întreagă de ”holywoodizare” a cuprins întregul grup Navy SEALs, fapt oarecum fără precedent cu toate că, în vara anului trecut, filmul ”Act of Valor” era o premieră în lumea cinematografiei de acest gen, deoarece câțiva membri din Navy SEALs deveniseră actori pentru moment, deoarece au jucat rolul unor operatori SEALs însărcinați în diverse operațiuni antiteroriste provenind din Mexic.

DEVGRU însă, nu are nevoie de reclamă. Numele membrilor, adresele lor, familiile, etc sunt chestiuni strict secrete, ce țin de JSOC. Acest fapt nu este de mirare, deoarece toate acțiunile ”speciale” din Afganistan sau Irak (pentru perioada post anilor 2001) au fost îndeplinite fie de DEVGRU, fie de Delta. De altfel, nici Guvernul American sau Casa Albă, nu recunoaște existența acestor două grupuri în mod oficial. În momentul în care există o situație periculoasă la adresa securității SUA, președintele este înștiințat despre 3 lucruri: unde este cel mai apropiat portavion, unde este cel mai apropiat grup Delta Force, unde este cel mai apropiat grup DEVGRU.

DEVGRU în Afganistan

DEVGRU în Afganistan

Totul a căpătat o întorsură majoră după 2 mai 2011. Foști membri SEAL sau cadre militare, apăreau la televizor la posturi precum Fox News, oferind detalii despre secretul grup precum și aspecte ale misiuni. Alte știri despre DEVGRU (de data aceasta triste) au apărut pe 6 august 2011, când un aparat de zbor CH-47 ce transporta un întreg escadron din Team Six (dar din grupul Gold) s-a prăbușit în provincia Wardak din Afganistan, după ce un muhajedin a lansat un proiectil (RPG), ce a lovit rezervorul de combustibil al elicopterului. În acest atac au murit 15 operatori ai DEVGRU (deși niciunul dintre cei uciși nu făcea parte din escadronul care a purtat misiunea Neptune Spear), plus alți membri din diferite grupuri ale forțelor speciale americane. Bilanțul victimelor a fost de 38 de morți (împreună cu 7 militari afgani uciși), niciun membru de la bord supraviețuind,  fiind ziua cea mai sângeroasă pentru trupele US din întreaga campanie din Afganistan.

Această campanie mass-media a continuat vreme de câteva luni bune, astfel încât, pe 24 ianuarie 2012, termenul de ”Navy SEAL Team Six” urma să apară din nou în atenția mass-media, de data aceasta în urma unei acțiuni de salvare a doi ostateci (o americancă și un danez) din mâinile unui grup de răpitori în Somalia. Lumea și-a amintit că în 2009, tot Team Six au fost cei care l-au salvat pe căpitanul Richard Phillips, după ce cargobotul Maersk Alabama a fost deturnat de un grup de pirați somalezi. Acțiunea de salvare a fost îndeplinită cu succes de 3 lunetiști ce au tras simultan, ucigându-i pe răpitori (va fi și un film pe această temă, trailerul fiind AICI).

Personaj din jocul video Medal of Honor, construit după un fost operator DEVGRU

Personaj din jocul video Medal of Honor, construit după un fost operator DEVGRU

Între timp, Casa Albă a început să ofere presei tot mai multe detalii despre operațiunea de lichidare a lui Bin Laden (denumită Neptune Spear). Succesul pentru al doilea mandat de președinte pentru Obama a depins mult de misiunea respectivă. Nu întâmplător detaliile despre misiune au început a ”curge” masiv în apropierea scrutinului. Vestea că regizorul Kathrin Bigalow se pregătea să toarne un film bazat pe operațiunea Neptune Spear a însuflețit și mai mult spiritele. Atât de mult încât un operator DEVGRU ce partipase în respectiva misiune, s-a decis să ofere publicului în premieră prima versiune oficială a operațiunii Neptune Spear. Această știre a luat prin surpindere Pentagonul și Casa Albă, deoarece niciun revizor militar nu efectuase o cenzură a manuscrisului, înainte de a fi publicat. Acest lucru era necesar atâta vreme cât urma să fie vorba despre un grup ultra-secret și totodată, despre o operațiune sensibilă.

Cartea a apărut prin toamna anului trecut, cu numele ”No Easy Day” (Nici o zi ușoară), scris așa cum am menționat, de un fost operator DEVGRU ce tocmai renunțase la stagiatura militară (sub pseudonimul de Mark Owen- bineînțeles că nu avea să-și facă public adevăratul nume) titlul făcând aluzie la motto-ul celor din trupele SEALs (The Only Easy Day Was Yesterday- singura zi ușoară a fost ieri). Volumul este scris bineînțeles la persoana întâi, într-o manieră  flashback, începând cu momentul în care cei 22 de operatori DEVGRU se aflau la bordul celor două elicoptere în seara efectuării operațiunii, cu momente înainte de trecerea graniței cu Pakistanul. În capitolele viitoare, autorul relatează diferite experiențe din viața sa în DEVGRU, atât din Irak cât și din Afganistan (Owen a participat în 14 detașări în Afganistan și 7 sau 8 în Irak). De asemenea, relatează diferite misiuni din anii trecuți cum ar fi cea din 2009 (pomenită mai sus), în care DEVGRU l-a salvat pe căpitanul Richard Phillips; Owen a participat direct la acea operațiune. Cartea culminează bineînțeles cu operațiunea Neptune Spear. Printre frazele interesante ”niciunul dintre noi nu țipa, nu gesticula sau semnala din mâini, așa cum e obișnuit publicul să vadă în filmele ce au ca protagoniști pe cei din Navy SEALs; totul s-a petrecut sub o atmosferă de calm tensionant, deoarece fiecare dintre noi avea un motto -Nu te grăbi spre propria moarte”;

În ultimele cinci minute, întreaga cabină a prins viață. Fiecare și-a pus casca, pornindu-și radioul și efectuând o ultimă verificare  a armelor. Eu căram în jur de 27 de kilograme de echipament, fiecare gram verificat minuțios anterior, încărcătura mea devenind tot mai rafinată și calibrată de-a lungul anilor, în cadrul sutelor de misiuni asemănătoare”;

Chiar în fața mea, auzeam câțiva colegi vorbind – La dracu, nu-mi vine să cred că ne-am prăbușit, spuse Walt – Prăbușit? despre ce dracu vorbești?- Ieah, elicopterul nostru s-a prăbușit, mai spuse Walt. …. Chiar și prin obiectivul de vedere nocturnă m-a amuzat figura lui Jay în timp ce procesa informația. S-a întors și a sprintat înapoi spre ceilalți operatori. Mi-am dat seama că nimeni din Chalk One nu știa că ne prăbușisem la începutul misiunii”;

”Era întuneric și noi ne străduiam din toate puterile să fim cât se poate de silențioși. Fiecare pas era deliberat. Nicio discuție. Niciun strigăt. Nimeni fugind. În alte vremuri, pur și simplu întorceam pe dos întregul obiectiv, aruncând grenade zgomotoase și făcând foarte mult zgomot”.
O replică amuzantă are loc în momentul în care operatorii se pregăteau să plece din locuința lui Bin Laden, după ce l-au ucis pe acesta:

Operațiunea Neptune Spear, așa cum a fost ea relatată în filmul ZDT

Operațiunea Neptune Spear, așa cum a fost ea relatată în filmul ZDT

L-am auzit în radioul meu pe Mike, vorbind despre elicopterul prăbușit în curte

– Echipa de demolare, pregătește explozia!

– Hei, vezi să arunci chestia aia în aer, mai spuse un SEAL.

Recepționat, zise tehnicianul ce se ocupa cu explozibilul. Imediat a început să despacheteze încărcăturile, punându-le prin tot parterul casei.

Ce mama naibi?! spuse un SEAL, uitându-se la acesta. Toată lumea era confuză acum.

Ai spus să arunc casa în aer, nu?

Nu casa, spuse SEAL-ul. Elicopterul!

Care elicopter?!!”

Așadar, cartea lui Owen merită citită pentru a avea o idee despre stilul de viață al operatorilor din supersecreta organizație DEVGRU. Mulți dintre ei fac sacrificii mari pentru țara lor, deoarece în timpul unui an, petrec departe de casă câte 8-9 luni. Majoritatea au trecut prin divorțuri și alte drame familiale, pentru că timpul petrecut în operațiuni sau antrenamente îi înstrăinează mult de propriile familii. În plus, spre deosebire de trupele regulare ale forțelor armate SUA, unde soldații au un program fix de detașări, cei din JSOC, implicit Team Six pot fi detașați la orice oră, în orice moment, în orice punct fierbinte al globului. Toți acești operatori trec prin situații în care moartea este doar o parte constantă a misiunii, soțiile sau copii lor putând primi în orice moment vestea decesului acestuia. În plus, în momentul în care aceștia părăsesc viața militară, majoritatea poartă pentru toată viața lor stigmatul periculoasei vieți trăite enumerând aici tot felul de afecțiuni de sănătate (scleroze, dureri acute, reumatism, afecțiuni de vedere sau auz, membre amputate, depresii, etc). Nimeni nu părăsește această organizație fără una dintre afecțiunile de mai sus. Acest lucru este datorat antrenamentelor intensive cu echipament real (gloanțe adevărate, explozibili, etc), sau a misiunilor extrem de periculoase. Ca urmare, EA Sports a lansat un joc video numit Warfighter din colecția Medal of Honor, în care încearcă să creeze o impresie despre viața acestora. În clipurile de mai jos, se pot face unele idei generale 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=ScNNfyq3d_w

https://www.youtube.com/watch?v=KAzE3tHcW48

Reclame

Despre Nita Andrei
student, fac. de geografie...

Dorești să adaugi ceva?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: